Jak připravit bylinkový čaj? Zeptali jsme se odborníka

17. 01. 2024Hynek Poul

Vychutnat si šálek lahodného bylinkového čaje je nejen příjemné, ale také prospěšné pro naše zdraví. Připravte se na cestu do světa aromatických bylin s naším průvodcem, který vám poskytne tipy a triky, jak připravit dokonalý bylinkový čaj.

Jak připravit bylinkový čaj
Udělejte si i z přípravy a pití čaje svůj každodenní rituál.

Na to, jak připravit bylinkový čaj jsme se zeptali pana Švehláka, dědečka zakladatele Detoxito Martina Pražana. Jeho zkušenosti s bylinařením trvající desítky let nás ujistily v tom, že toto je ten pravý průvodce pro přípravu bylinkového čaje. Nyní se pojďme podívat na základní tipy a pravidla pro správnou přípravu tohoto nápoje z boží lékárny.

Jak připravit bylinkový čaj?

V další části článku si ukážeme jednotlivé kroky, které nám pomohou si z šálku bylinného čaje udělat exkluzivní záležitost. Nejprve představíme, na co si dát pozor a poté si společně ukážeme jednoduchý postup. Jdeme na to?

Výběr bylinek

Prvním krokem k vytvoření chutného bylinkového čaje je správný výběr bylinek. Základem je kvalitní surovina. Můžete volit mezi čerstvými bylinkami nebo suchými. Každý druh má své  vlastnosti, takže se nebojte experimentovat. Oblíbené volby zahrnují mátu, levanduli, šalvěj, meduňku nebo citronovou trávu, ale samozřejmě záleží na chuťových preferencích každého z nás.

Voda

Správná teplota vody je klíčovým faktorem pro extrakci esencí z bylinek. Většinou platí pravidlo, že pro černý čaj použijte vroucí vodu (přibližně 90-95 °C), zatímco pro bylinkový čaj je ideální teplota kolem 80-85 °C. Příliš horká voda může přivést k hořké chuti. Použití čisté pramenité nebo filtrované vody zajistí, že chutě bylinek nebudou přehlušeny nečistotami a případnými pachy.

Materiály pro přípravu čaje

Při přípravě bylinkového čaje jsou důležité i materiály, které používáte. Čajové sáčky jsou pohodlné, ale pokud chcete plně vychutnat chuť bylin, zvažte použití sítkových nebo keramických čajníků. Materiály by měly být čisté a nejlépe nerezové nebo keramické, aby nedocházelo k přenosu pachů nebo chutí z jiných materiálů. Pro přípravu bylinkových čajů určitě nepoužívejte další kovy, než je nerezová ocel a určitě ne hliník nebo nedej bože plast.

Čerstvé vs. sušené bylinky

Rozhodujete-li se mezi čerstvými a suchými bylinkami, mějte na paměti, že čerstvé bylinky mohou vyžadovat větší množství pro přípravu čaje, zatímco sušené jsou často koncentrovanější. Pro čerstvé bylinky můžete použít dvakrát až třikrát více materiálu. Drcené bylinky mají větší povrch pro uvolňování chutí a vůně, což znamená, že mohou vyžadovat kratší dobu louhování.

Jak připravit bylinkový čajSvůj účinek bylinky sušením neztrácejí, ale je poté nutné upravit množství na přípravu.

Doba louhování

Doba louhování bylin závisí na druhu bylinek a také na osobních preferencích, pokud jde o sílu chuti a vůně. Většina bylin se doporučuje louhovat cca 5-7 minut, ale například šalvěj klidně i 10 minut. Dobu můžete také přizpůsobit, pokud máte rádi silnější chuť, můžete prodloužit dobu louhování, zatímco pro jemnější čaj můžete zkrátit čas. Je vždy dobré začít s doporučeným časem a postupně experimentovat podle své chuti. Bylinky však nenechávejte louhovat příliš dlouho, aby nezhořkly.

Postup přípravy bylinkového čaje

🌿 Bylinky pořádně promíchejte, těžké části padají dolů a lehké zůstávají nahoře, tak ať máte výluh ze všech bylin obsažených ve směsích.

🌿 Ohřejte vodu na požadovanou teplotu (dle druhu čaje od 80 - 95 °C)

🌿 Připravte bylinky a umístěte je do čajového sítka nebo do čajníku dle návodu a dle velikosti nádoby nebo láhve na čaj.

🌿 Zalijte bylinky horkou vodou a nechte louhovat podle doporučení.

🌿 Počkejte, až se čaj ochladí na přijatelnou teplotu, a pak si ho vychutnejte.

👉 Bylinkový čaj si připravujeme vždy v takovém množství abychom ho vypili do 24 hodin, protože se často rychle kazí.

👉 Pokud je čajová směs kvalitní, nemusí se doslazovat. Kdyby vám chuť vadila, sáhněte raději po medu než cukru a v malém množství. Většině bylinných čajů také nevadí přidání čerstvého citrónu.

Vyzkoušejte sílu českých bylinných čajů

Bylinky jsou přírodní zázrak a mohou nám pomoci od mnoha zdravotních neduhů nebo podpořit naše zdraví. Zde přinášíme soubor několika hlavních problémů, se kterými se setkáváme. Většina z bodů níže vás odkáže i na konkrétní článek k danému problému, tak neváhejte mrknout i na další bylinkovou inspiraci.

🦶 Oteklé nohy

Zrychlení metabolismu

😴 Problémy se spánkem

🗯 Nafouklé břicho, nadýmání

😫 Špatné zažívání

🥇 Dodání energie

💧 Zadržovaná voda v těle

👙 Pomoc při hubnutí

💪 Posílení imunity

... a mnoho dalších.

Našli jste zde i váš osobní problém? Nezoufejte, máme řešení! Dejte šanci přírodním 100% bylinným čajům Detoxito a uvidíte, že pomoc může přijít i jiným způsobem, než přes lékaře.

Recenze Detoxito

Pokud chcete podpořit své přirozené očistné procesy, podívejte se také na články o očistě:

🧘‍♀️ Přirozená očista

💜 Očista ledvin

💖 Očista jater

💙 Očista střev

Na závěr

Pamatujte si, že správný bylinkový čaj je o osobním vkusu, takže se nebojte experimentovat s různými kombinacemi bylinek a délkou louhování, abyste dosáhli té správné chuti pro vás. Užijte si svou cestu do světa aromatických bylin a zlepšete si každý moment s šálkem lahodného bylinkového čaje. Pokud vás trápí nějaké zdravotní komplikace, vždy se raději poraďte se svým lékařem. Některé bylinky mohou mít vliv na samotnou léčku nebo na účinnost léků. To samé platí pro těhotné a kojící ženy, kterým bylinkové čaje obecně doporučovány nejsou, pouze po konzultaci s lékařem.

Sledujte své smysly a nechte se unést světem bylinkových čajů. Každý šálek je jedinečným zážitkem, který si zasloužíte si užívat. Ať vám každá bylinka přináší radost a relaxaci! Zajímá vás více svět bylinek? Přečtěte si také náš článek o šípku a jeho účincích, opravdovém přírodním zázraku.

Šípek účinky

Zdroje

◾ Pettigrey, J. Čaj: Průvodce pro znalce. Slovart 2001.
◾ Valter, K. Vše o čaji pro čajomily. Granit 2005.
◾ https://cpzp.cz/clanek/1203-0-Caj-jeho-ucinky-a-zasady-spravne-pripravy.html
◾ TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. Léčivé byliny, rady a zkušenosti, 1991
◾ FARMER-KNOWLES, H. Léčivé rostliny od A do Z. Praha: Metafora, 2011.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář