Jak se zbavit celulitidy? Cviky a domácí mast to jistí!

26. 03. 2024Hynek Poul

Zbavení se celulitidy není jen o estetickém vzhledu, ale o celkovém zdraví a sebevědomí. Přečtěte si naše tipy na cvičení a jednoduchý recept na domácí mast, které vám pomohou překonat pomerančovou kůži a znovu se cítit sebejistě.

Jak se zbavit celulitidy

Myslím, že je jasné, proč se celulitidě říká právě pomerančová kůže.

Co je to celulitida?

Celulitida je stav, který se projevuje jako nerovnosti, jamky a důlky na povrchu kůže, zejména na bocích, hýždích, stehnech a břiše. Jedná se o velmi běžný problém, který postihuje většinou ženy, ačkoli se může vyskytnout i u mužů.

Celulitida je způsobena především poruchou vazivové tkáně a tukových buněk v podkoží. Pod povrchem pokožky jsou tukové buňky uspořádány do komůrek obklopených vazivovými vlákny. Při celulitidě dochází k oslabení a ztužení těchto vláken, což vede k nahromadění tuku a zadržování tekutin v tkáních. Tukové buňky se pak stlačují mezi vazivovými vlákny, což vytváří nerovnosti a jamky na povrchu kůže.

TIP: Trápí vás otoky nohou a zavodnění? Přečtěte si, Jak se zbavit zadržované vody v těle 👈

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k vzniku celulitidy, včetně genetických predispozic, hormonálních změn, nesprávné stravy, nedostatečného cvičení, špatného krevního oběhu a nadměrného stresu. I když celulitida není zdravotním problémem, může mít estetický dopad a ovlivňovat sebevědomí jednotlivce.

Je důležité si uvědomit, že celulitida je přirozenou součástí těla mnoha lidí a nemusí být úplně odstraněna. Nicméně, zdravý životní styl, cvičení, masáže a správná péče o pokožku mohou pomoci minimalizovat viditelnost celulitidy a zlepšit stav pokožky.

Jak se zbavit celulitidy pomocí cvičení?

Existuje několik cvičení, která mohou pomoci snížit vzhled celulitidy. Je však důležité si uvědomit, že cvičení samotné nemusí celulitidu úplně odstranit. Nicméně, pravidelné cvičení a kombinace několika typů aktivit mohou přispět ke zlepšení elasticity kůže a svalového tonusu, což může minimalizovat viditelnost celulitidy. Níže najdete několik cvičení, která můžete zahrnout do svého cvičebního režimu.

Kardiovaskulární cvičení

Aktivity jako běhání, chůze, jízda na kole nebo plavání mohou pomoci spalovat tuk a zlepšit oběh, což může snížit viditelnost celulitidy.

Posilování dolní části těla

Cviky které posilují svaly nohou, jako jsou dřepy (squats), výpady (lunges) a cvičení na posílení nohou (leg press), mohou posílit svaly a zlepšit vzhled pokožky.

Další možností jsou cviky zaměřené na svaly stehen a hýždí, jako jsou hip thrusts, zadní výpady, mrtvé tahy (deadlift). Ty mohou pomoci vyvinout svalovou sílu a snížit částečně hloubku celulitidy.

Cvičení s vlastní vahou

Cviky, které zahrnují váš vlastní váhu jako odrážení od zdi, výskoky a step-up cvičení na schody, mohou být také účinné při posilování svalů nohou.

cvičení proti celulitidě

Cvičení existuje mnoho druhů, najděte si to, které vám vyhovuje a baví vás.

Masáže a vakuová terapie

Kombinace cvičení s masáží nebo vakuovou terapií (mohou být i klasické baňky) může podpořit průtok krve, tok lymfy a zlepšení stavu kůže. Doporučím vyzkoušet lymfodrenáž nebo i klasickou masáž. V poslední době nabývá hodně na popularitě tzv. maderoterapie, která pomůže rozhýbat lymfatický systém.

Důležité je pravidelně cvičit a zahrnout do svého tréninkového plánu kombinaci kardiovaskulárního cvičení, posilování a protažení. Je také důležité dodržovat zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu, dostatek hydratace a omezení konzumace nezdravých potravin.

Domácí mast na celulitidu

Existuje mnoho přírodních ingrediencí, které se tradičně používají v domácích mastech na celulitidu. I když tyto masti nemohou úplně odstranit celulitidu, některé ingredience mohou přispět k hydrataci pokožky, zlepšit průtok krve a tonizovat tkáně. Zde je jednoduchý recept na domácí mast, který můžete vyzkoušet:

Potřebujete:

🥥 ½ šálku kokosového oleje

☕ ¼ šálku kávové sedliny

🪔 ¼ šálku olivového oleje

🍊 10–15 kapek esenciálního oleje grapefruitu, nebo vaší oblíbené vůně (volitelně)

Postup:

👉 Smíchejte kokosový olej, olivový olej a kávovou sedlinu v míse. Pokud je kokosový olej pevný, můžete ho předem mírně zahřát, aby se snadněji smíchal.

👉 Přidejte esenciální olej grapefruitu a promíchejte, aby se všechny složky dobře spojily.

👉 Umíchanou směs dejte do uzavíratelné skleněné nádoby a nechte ji ztuhnout.

Použití:

🦵 Před použitím očistěte pokožku, abyste odstranili nečistoty a olejový film.

🦵 Nanesete malé množství masti na postižené oblasti a jemně ji vmasírujte krouživými pohyby.

🦵 Masírujte oblasti s celulitidou po dobu 5-10 minut.

🦵 Nechte mast působit na pokožce po dobu 30 minut a poté ji opláchněte teplou vodou.

Je důležité si uvědomit, že výsledky mohou být individuální. Pravidelné používání masti ve spojení s cvičením a dalšími opatřeními pro péči o pokožku mohou přinést určité zlepšení. Před použitím masti se ujistěte, že nemáte alergie na žádnou z uvedených složek.

Dejte šanci detoxu

Dalším užitečným prvkem v boji proti celulitidě je detoxikace těla. Detox může pomoci odstranit toxiny a odpadní látky, které mohou přispívat k ukládání tuku a zadržování tekutin v tkáních. Jednou z oblíbených metod detoxikace jsou detoxikační čaje, které obsahují přírodní byliny a látky, které podporují čistící procesy v těle.

Kromě toho je důležité dodržovat dostatečný pitný režim a pít hodně vody, což pomáhá udržovat správný průtok tekutin v těle. Najděte si nějakého pomocníka, který vám pomůže s pitným režimem.

Závěrem o tom, jak se zbavit celulitidy

V boji proti celulitidě není žádné univerzální řešení, ale kombinace výše uvedených tipů může přinést pozitivní výsledky. Nezapomeňte však, že každé tělo je individuální a výsledky se mohou lišit. Důležité je přijmout své tělo s láskou a péčí, ať už se jedná o pomerančovou kůži nebo ne. Pokud se rozhodnete vyzkoušet některá doporučení, dejte jim čas a buďte trpěliví. Pravidelnost a vytrvalost jsou klíčem k tomu, jak se zbavit celulitidy.

Pokud byste se rozhodli vaše tělo podpořit i zdravou stravou nebo nějakým receptem, který podporuje očistné procesy v těle, tak více inspirace najdete v našem článku o detoxikačních polévkách.

Zdroje:
◾ RAWLINGS, A. V. Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science, 2006.
◾ PIHERA, Jan. Pitný režim z pohledu evidence based medicine. 2019.
◾ VICENTE-RUIZ, Miriam. Cellulite: Etiology and Treatment. In: Post-maternity Body Changes: Obstetric Fundamentals and Surgical Reshaping. Cham: Springer International Publishing, 2023.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář